27. Taugeh vs Togei
27. Taugeh vs Togei
Cerita pasal taugeh ni aku teringat masa membeli taugeh di satu kedai kat Shah Alam. Bila balik aku simpan dulu, besok ambil nak buat sayur dah tak boleh, dia dah masam. Aku beli lagi simpan lagi besoknya juga masam. Taugeh kat kedai tu dia rendam bagi nampak segar dan gemok-gemok. Tapi masalah taugeh ni dia cepat masam. Beli pun jenuh pilih dia bercampur yang elok dengan yang segar tapi bila dalam satu bekas dah tentu bau masam. Kalau beli kena masak terus jangan simpan-simpan.
Bila balik utara aku beli togei yang dia jenis tak rendam. Nak beli gaul-gaul sikit untuk jatuhkan kulit kacang yang hitam dan terus pergi timbang. Togei jenis kering ni lebih tahan lama kalau simpan dalam peti ais pun dia tak masam. Cuma cara nak simpan togei kena pandai supaya tahan lama.
Masa kecil aku paling tak suka makan bihun yang ada togei. Sebabnya togei ni dia tak buang ekor. Ekor tu sebenarnya akar dia. Aku beberapa kali terlekat togei bila makan kat kantin sekolah rendah. Sampai laa ni teringat.
Cerita pasal togei, masa kecil aku paling suka makan sayur lemak togei yang mak masak. Campur tau kuaw (tauhu) dan udang. Tapi yang paling boring bila nak kena bersiang togei. Buang akar togie. Emak selalu panggil aku untuk kerja macam ni. Mak tahu aku tak akan tolak bila disuruh.Tapi hendak cepat kerja. Aku pangil adik-adik, aku siap bagi-bagi bahagian masing-masing untuk sama-sama menyiang akar togei. Itu yang cepat sikit. Sambil bersiang, sambil dengar radio. Jadi tak boring. Selain togei satu lagi yang ambil masa nak bersiang adalah ikan bilis. Buang kepala dan buang tulang.
Tips untuk menyimpan togei agar tahan lama dalam peti ais dan mudah untuk digunakan dengan segera. Caranya ; Bersiang togei dan simpan dalam bekas plastik yang diletak tisu kering di bawahnya. Tutup rapat dan simpan dalam tempat sayur dalam peti ais.
Ulasan
Catat Ulasan